BLOGG: MFA BLIR STANDARD UNDER 2020

Blogginlägg från Magnus Kihlström, Konsultansvarig

Hur loggar du och dina kollegor in i era system? Ska det vara så enkelt som möjligt eller är det dags att år 2020 tänka så säkert som möjligt, men ändå snabbt och vänligt för användaren?

Helt ärligt så har jag under alla mina år som IT-konsult sett alla möjliga varianter av lösenord och inloggningar. Tyvärr så sker det stöld av lösenord oftare än vad du kanske tror, så detta ämne är verkligen något att lyfta och tänka igenom.

Din arbetsdag är säkert lika intensiv som min med många möten och saker som behöver utföras i digitala system. Vår dator är ofta nyckelkomponenten i detta där inloggningar till en massa olika program och system sker hela tiden, flera gånger om dagen. För att arbetsdagen ska flyta på bra så behöver ju alla system göra det också då vi idag har mycket i digital form. Så det sista man vill ska hända är att det inte går att logga in eller ännu värre, att din identitet blir kapad.

Jag har själv i flera år använt mig av lösningar för multi-faktor autentisering (MFA). Visst, det kanske upplevs som ett extra steg vid inloggning men det tillför en klart högre säkerhet för mig och mina filer. Även flera av våra kunder har successivt infört MFA just för att höja IT-säkerheten.

Tvåvägsinloggning med verifiering i AuthPoint appen via pushnotis

Nu är det dags att fler satsar på detta, för hoten ökar och lösningarna för säker inloggning är så bra idag så det inte finns några ursäkter att inte haka på. Jag och vi på SBL säljer, konfigurerar och utbildar i AuthPoint MFA från Watchguard som ger hög säkerhet, bra hantering för användaren samt bra funktioner ihop med övrig IT-säkerhet för företaget (ex VPN, e-post).

Du som användare validerar ditt inlogg enkelt med en pushnotis i din telefon, men vi har också tagit fram en hårdvaru-lösning där du hyr en liten dosa / dongel till användaren att trycka på när valideringen ska ske. Detta är perfekt för användare exempelvis ute i produktion, de som inte har sin smartphone med sig eller inte har en smartphone via företaget. Dosan är självklart säker och visar användaren ett engångslösenord som säkerställer korrekt identifiering.

Dongel och dosa för tvåfaktorsverifiering utan en smartphone

Gör som flera av våra kunder - satsa på MFA och hör av dig till oss!

// Magnus Kihlström, Konsultansvarig

MAGNUS KIHLSTRÖM
Konsultansvarig

0511-71 05 89
magnus.kihlstrom@sbl.se